Pojízdnou prodejnu v Bořitově nahradila nová samoobsluha

06.03.2016 21:51

Obyvatelé Bořitova na Blanensku mají důvod k radosti. S nákupy už nemusí spoléhat na pojízdnou prodejnu a jeden malý obchod v obci, na něž byli odkázani několik měsíců. Od prvního březnového dne mají totiž k dispozici nově zrekonstruovanou samoobsluhu se smíšeným zboží. Slavnostního přestřižení pásky se za účasti představitelů obce a provozovatele, kterým je společnost Pekárny Blansko, zúčasnily desítky místních obyvatel. Pak se chopili nákupních košíků a zcela prodejnu zaplnili. Příležitosti k prvním nákupům využilo na dvě stovky místních obyvatel.

Místostarosta Bořitova Jiří Kovář a Renata Brychtová ředitelka obchodního oddělení Pekaren Blansko při slavnostním přestřižení pásky.

Už jsme na prodejnu čekali, chyběla tu. Je dobře, že ji otevřeli,“ vyjádřila se paní, která právě ochutnávala koláčky na uvítanou. Další si pochvalovali velký výběr zboží i příjemné prostředí. „V prodejně jsme zřídili i koutek na posezení, jakousi mini kavárnu. Lidé si tu mohou popovídat a pochutnat si třeba na čerstvých zákuscích. V létě chceme posezení rozšířit i do venkovní předzahrádky a plánujeme prodávat i zmrzlinu,“ naznačila další plány Renata Brychtová, ředitelka obchodu společnosti Pekárny Blansko. Je také hlavní koordinátorkou obnovené samoobsluhy v Bořitově.

Otevřeno i o víkendech, budou i noviny

Bořitovští se podle ředitelky mohou těšit na pohodlnou otevírací dobu. Od sedmi ráno do šesti hodin večer, ale také o víkendech od sedmi do jedenácti hodin dopoledne. „Každý týden budou obyvatelé dostávat do schránek informativní letáky o novém zboží a službách, plánujeme i výhodné víkendové ceny. Pracujeme také na rozšíření sortimentu, chceme například prodávat denní tisk nebo čerstvé maso,“ přiblížila Brychtová.

Náročná přestavba, aby lidi nemuseli sedat do aut

Moderní prodejna smíšeného zboží v Bořitově, s více jak třinácti sty obyvateli, vznikla přestavbou bývalého obchodu na Náměstí U Václava. Podílela se na ní obec společně s novým nájemcem a provozovatelem, společností Pekárny Blansko. Ty po dobu zhruba čtyřměsíční rekonstrukce zajistily pro obyvatele i pojízdnou prodejnu. „Pekárny Blansko uspěly ve výběrovém řízení na pronájem prostor mezi osmi uchazeči. Předložily zcela jasnou koncepci rozsáhlých služeb a také výhodnou cenu. S obcí po celou dobu úzce spolupracovaly na realizaci stavebních úprav,“ vysvětlil místostarosta Bořitova Jiří Kovář. Podle jeho slov je nejdůležitější, aby byli obyvatelé spokojeni. „Je to další krok k tomu, aby lidi nemuseli sedat do aut a jezdit za nákupy do města, aby nakoupili doma. A z toho, co tady dnes vidím, mám vnitřní radost,“ vyjádřil se.

Zafungovala regionální spolupráce

Úzká spolupráce obce a provozovatele má základ v regionálním partnerství a silném obchodním zázemí. „Zafungoval společný zájem. Tím jsou kvalitní služby pro obyvatele regionu, v tomto případě obyvatel Bořitova. Pekárny Blansko píšou svou historii už od roku 1953 a nyní prochází velkou renesancí. Kromě běžných pekařských výrobků se vracíme k starému poctivému řemeslu a ruční práci. To se týká nejen pečiva, ale i cukrářských výrobků, včetně speciálních kolekcí. To vše budou mít nyní v Bořitově z první ruky, a my tak budeme mít zpětnou vazbu,“ uvedl Zdeněk Konečný, předseda dozorčí rady společnosti Pekárny Blansko.

Bořitov je pilotním projektem

Dosud jsme se soustředili na prodej vlastních výrobků v našich podnikových prodejnách na Blanensku a Brněnsku. Ale tak rozsáhlou prodejnu jsme odstartovali poprvé. Proto jsme také navázali spolupráci se zkušeným obchodním řetězcem CBA,“ upřesnil ředitel společnosti Pekárny Blansko Václav Kozel. Podle něj se jedná o nejvyšší kategorii spolupráce, zvanou CBA Premium. „Je to velká výhoda především pro obyvatele Bořitova, protože jejich prodejna zásobována nejširším sortimentem zboží,“ dodal.

Pojízdnou prodejnu čeká další využití. „Je připravena pomoci jinde, kde to bude třeba, budeme s ní výjiždět i na festivalové nebo pivovarské akce,“ zakončil Václav Kozel.

Více fotografií na www.rajce.net

Text a foto: Dagmar Sedláčková